Els llibres són sempre una pregunta: marató de poemes

Els llibres són un diàleg amb el món i amb la curiositat, però sovint ho oblidem muntats sobre la inèrcia vertiginosa del dia a dia. Per això, i amb l’excusa del dia del llibre hem decidit organitzar diverses accions que contribuisquen a fomentar la lectura i renovar l’estima pels llibres. Entre elles, pensàrem que una bona iniciativa podria ser una marató de poesia, seguint l’estela de Gloria Fuertes que enguany celebrem el centenari del seu naixement.

Glòria Fuertes ha estat i és una persona admirable, i això que tant sols es sol conèixer alguna cara de la seua polièdrica i fascinant vida. Va ser una dona que alçà un moviment literari reivindicant alhora les dones i la poesia, dos elements proscrits per la dictadura. Fins i tot, va ser capaç de parlar de sexualitat i de l’amor lliure. Recordeu que estem parlant dels temps foscos de la postguerra, poca broma! Va ser una dona llibertària i als seus versos es contagiava en eixa senzillesa difícil d’assolir tant la fantasia com la reivindicació. Els autors que es difonen i s’entenen solen arraconar-se, quan justament hauria de ser al contrari: tanmateix allò més important de la literatura com dèiem és el diàleg i no el monòleg.

Contem açò perquè Glòria Fuertes va ser una de les fonts més recurrents al recital. Amb uns versos aparentment casolans però divertits, l’organitzadora de l’acte – Susana Díaz – va obrir l’acte:

Dediqué mi libro a una niña de un año,
 y le gustó tanto,
 que se lo comió.

A partir d’ells, diferents assistents que eren alumnes de la Universitat dels Majors s’animaren a llegir més poemes de Glòria Fuertes així com propis també i baixar-los del faristol conformant-se una taula rodona d’on es parlà de literatura, però també de vida i memòria amb ells i la seua directora, Lola Salazar. Inclús algun octogenari demostrà que la joventut no la marca el DNIi sinó l’actitud, i acabà entonant poemes de Machado, Miguel Hernández o de Lorca. També es colà Andrés Estellés en veu d’altres recitadors.

Podeu passar-te per la biblioteca de Florida Universitària i descobrir més sorpreses així com els llibres que s’han allibertat en diversos espais.

Llegiu i escampeu la poesia!

Isra Pedrós. CRAI de Florida Universitària

Deja una respuesta