Xarrada amb Asindown



El passat  dia 6 de juny de 2013, els i les alumnes de 1er del Cicle d’Educació Infantil hem participat en una activitat complementària de les assignatures Expressió i Comunicació i Desenvolupament Cognitiu i Motor. Aquesta consistia en una xerrada-col·loqui oferta pel Centro de Desarrollo Infantil  y Atención Temprana Asindown (CDIAT), realitzada per dos professionals de la mateixa: Inma (directora del centre) i Cristina (fisioterapeuta pediàtrica).

A través d’esta xerrada-col·loqui se’ns ha explicat què és el Centro de Desarrollo Infantil  y Atención Temprana Asindown (CDIAT), que sorgeix a partir de la Asociación Asindown però que atén a xiquets i xiquetes amb qualsevol tipus de patologia crònica o temporal o que tinga risc de patir-la. El CDIAT es planteja com a principal objectiu millorar la vida dels xiquets i xiquetes que acudeixen allí (derivats per pediatres, neurofisioterapeutes, escoles d’educació infantil…) i integrar-los en la societat fomentant la seua autonomia i evitant la discriminació, contribuint així a la consecució dels objectius que es proposen. A més ens han explica les funcions i els professionals que integren el CDIAT, quin és el procediment que se segueix a l’hora d’atendre cada cas, siguent els professionals que integren l’equip inter i multidisciplinar qui decideixen el nombre de sessions que requereix cada xiquet o xiqueta. Destacar el treball globalitzat de totes les àrees (llenguatge, socialització, desenvolupament motor, cognició, hàbits i rutines…) de la mateixa manera que es realitza a les escoles d’educació infantil amb la diferència que al CDIAT l’atenció és individualitzada i focalitzada en les potencialitats de cada xiquet/a a les diferents àrees d’intervenció. Imatge

Altra idea clau és la col·laboració amb les famílies, la coordinació entre la família i el centre és crucial per a afavorir el creixement i desenvolupament dels xiquet i les xiquetes. U dels primers reptes que tenen que afrontar els professionals del CDIAT és transmetre confiança i seguretat a les famílies, ja que moltes d’elles no reconeixen i/o accepten el problema que té el seu fill o filla, dificultant d’esta forma la seua labor. Fins i tot també es donen casos en els quals les famílies que s’autoenganyen i acudeixen al centre solament “perquè el metge les ha derivades, però el seu fill/a no té cap problema”. Per a moltes famílies és molt dur saber que el seu fill/a té síndrome de Down (o altra patologia), que té certes característiques  diferencials respecte a altres xiquets i xiquetes. En aquesta qüestió resulta crucial el paper dels professionals del CDIAT, donant suport i explicant-les el procés d’intervenció que van a realitzar amb el seu fill/a, donant pautes per a que en casa reforcen i així els progressos del xiquet o la xiqueta siguen patents. Els assoliments, tant per a les famílies com per a els propis xiquets i xiquetes, són una gran alegria, fins i tot de celebració, i és ací, quan ambdós es donen compte de tot el seu potencial.

ImatgeAra bé el treball del CDIAT i de la Asociación Asindown va més enllà afrontant desafiaments com la superació de la sobreprotecció familiar i social, la promoció de la màxima autonomia i la consecució de la integració social i laboral.

Per a finalitzar, aquesta xerrada ha sigut una gran experiència, ens ha obert els ulls respecte a l’educació i el gran treball que realitzen aquestes fundacions. Sense la seu labor moltíssims xiquet/es i fins i tot persones majors, no podrien haver avançat al seu desenvolupament ni sentir-se integrats. Amb col·laboracions de tots i totes podem fer feliços a aquests xiquets i xiquetes i a les seues famílies a superar l’adversitat. Exemple d’açò és la participació de les famílies a les sessions de treball del CDIAT, observant amb els seus propis ulls els avanços al procés de desenvolupament integral dels seus fills i filles a més de sentir-se partícips del mateix.Imatge

Si vols conèixer més:

Centro de Desarrollo Infantil  y Atención Temprana Asindown (CDIAT)

C/ Poeta Jose María Bayarri, 6 Bajo 46014 València

atemprana@asindown.org

Tlf: 96.383.42.98

http://www.asindown.org/index.php?option=com_content&view=section&id=5&Itemid=67

Deja una respuesta