El CRAI (Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació) de Florida Universitària ha realitzat durant aquest trimestre, una sèrie de tallers de Gestió de la informació adreçats a alumnat de diferents titolacions de Cicles formatius i Graus universitaris.
Concretament s’han realitzat els tallers amb:
- 1º de TAFAD
- 3º de Grau en Educació Primària
- 1º de Grau de ADE
- 1º de Grau d’Enginyeria Mecànica i d’ Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica
Als tallers es treballen les competències informacionals e informàtiques (CI2), un conjunt de capacitats que pemet a les persones a: reconèixer que necessiten informació, buscar-la, avaluar-la, gestionar-la, i comunicar-la de forma adequada.
Els tallers es plantegen de forma eminentment pràctica i aplicada.
Mitjançant el plantejament d’un problema plantejat a l’alumnat normalment al Projecte Integrat, però també en altres contextos, l’alumnat s’enfronta a una recerca d’informació complexa que ha de saber gestionar per tal de resoldre el problema inicial.
Als tallers l’alumnat treballa aspectos com ara l’ètica a la recerca, fonts d’informació especialitzades, recursos educatius en obert, estratègies d’anàlisi sobre la fiabilitat de les fonts, gestors bibliogràfics, etc.
Concretament al taller d’Enginyeria hem treballat per a resoldre el problema de Dissenyar un robot industrial aplicat a la construcció. A partir de la metodologia FDC (Facetar-Derivar-Combinar) s’han aproximat a una definició precisa de la seua necessitat d’informació i així han dissenyat la seua estratègia de cerca. Han conegut fonts d’informació especialitzades sobre patents, enginyeria, normativa técnica i d’altres, i han anat realitzant exercicis pràctics en tots els temes tractats.
Amb aquests tallers el CRAI dona suport al professorat i a l’alumnat mostrant-los la importància d’una adequada gestió de la informació en totes les seues fases per aconseguir una part important de l’èxit en qualsevol recerca.