Tres rutes per la ciutat com a escenaris d'aprenentatge

Les Rutes de l’Aprenentatge, s’han convertit en potents eines pedagògiques de suport a la labor del docent en l’assoliment dels aprenentatges que s’han impartit en les aules. L’alumnat del Grau de Mestre/a d’Educació Infantil i Grau de Mestre/a de Primària de Florida Universitària ha dissenyat diverses rutes com a escenaris d’aprenentatge complementaris. En la realització de les rutes s’aborden també aspectes metodològics com l’enfocament globalitzador de les àrees curriculars en infantil, o el tractament integrat de llengua i contingut en primària; tenint en compte la necessitat de programar aprenentatges no lingüístics (ciències socials). Tot utilitzant el valencià com a llengua vehicular.


Primera proposta: Itinerari històric i educatiu

La primera d’elles ha estat un itinerari històric i educatiu per la ciutat de València. L’objectiu de l’activitat ha estat utilitzar de manera crítica el patrimoni històric-educatiu com a font històrica per mostrar la importància dels contextos històrics en la creació literària.
L’alumnat busca amb el seu projecte que s’entenda la cultura escolar com un procés de construcció social i històrica i relacionar el patrimoni històric- arquitectònic-educatiu amb el context històric de l’Espanya dels segles XIX i XX. L’itinerari per la ciutat aconsegueix interrelacionar disciplines com la literatura i la història de l’escola amb l’objectiu de mostrar la importància dels contextos històrics en la creació literària.

Segona proposta: Ruta cívica pel barri del Cabanyal.

L’alumnat de les assignatures d’habilitats comunicatives i didàctica de les coses ha desenvolupat una ruta cívica i literària pel barri valencià del Cabanyal que es divideix en quatre parts. En el primer apartat d’història i identitat es treballa el marc històric i geogràfic del barri, a partir de la lectura i anàlisi de diverses fonts informatives i documentals: articles, notícies, arxius fotogràfics, etc. En segon lloc, s’ha realitzat una selecció de texts per recitar en la ruta. Entre ells, autors més clàssics com Blasco Ibáñez, Manuel Vicent o Estellés i s’han incorporat els poemes de quatre poetes contemporànies (Maria Fullana, Begonya Mezquita, Isabel García Canet i Maria Josep Escrivà) amb poemes que parlàvem sobre el mateix barri o sobre el mar. En la ruta, hi ha la lectura en diversos espais del barri i s’han difós les imatges mitjançant la xarxa social d’Instagram.

Tercera proposta: Ruta literària i històrica per la ciutat

El projecte consisteix en la realització de la programació d’una ruta literària i historicoartística per la ciutat de València per a l’alumnat d’Infantil i Primària. En aquesta programació s’integren els objectius, els continguts i les competències específiques de Didàctica de les Ciències Socials i de Planificació de la Llengua i la Literatura.

Des del paradigma de l’Educació Literària es considera que les rutes literàries són un recurs transversal d’una extraordinària vàlua, ja que contemplen la dimensió geogràfica dels textos literaris i la interacció entre els espais urbans i el fet literari. Des de la Didàctica de les Ciències Socials s’aposta per traspassar els murs de l’escola i apropar-se a l’entorn urbà amb la finalitat de plantejar propostes problematitzades de ciutat viscuda. L’espai urbà es presenta com una experiència didàctica col·lectiva, en un entorn interdisciplinari d’aprenentatge.

Deja una respuesta