LES MESTRES DE LA REPÚBLICA

Dimecres passat, dia 2 es va presentar a Florida Universitària el documental Las maestras de la República, premi Goya 2014 al millor documental. L’acte de presentació va ser a càrrec de Mª Carmen Agulló, doctora i professora de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València i coautora del film. Dirigit per Pilar Pérez Solano, Las maestras de la República, mostren mitjançant imatges inèdites d’arxiu, el paper desenvolupat pel magisteri femení durant la Segona República espanyola i el llegat transmès que arriba fins a l’actualitat.
En aquest sentit, cal assenyalar que per al govern republicà educació i cultura havien d’arribar a tots els racons de la nostra geografia perquè Espanya no seria una autèntica democràcia mentre la majoria dels seus fills i filles, per falta d’escoles, es veren condemnats a perpètua ignorància. Mesures educatives i també reformes legislatives per a la consecució de la ciutadania femenina, per a la igualtat efectiva d’homes i dones en l’àmbit privat i en la família, en la vida pública i professional. Avanços que van a estar presents en diferents mesures legislatives i en la Constitució de 1931. En el projecte polític de l’Estat educador republicà les dones mestres ocuparen un lloc destacat que actualment té gran significació històrica i simbòlica conformant una genealogia i un referent de modernitat i progrés femení i feminista. Aquesta significació històrica queda perfectament recollida i plasmada en el documental.
És de ressaltar el nombrós públic que va acudir a la presentació de Las maestras de la República, sobretot l’assistència de l’alumnat de grau de magisteri, però també van estar presents alumnes de més edat que regularment acudeixen als cursos de la Universitat dels Majors. El documental va despertar un gran interès i durant el col•loqui van ser nombroses les preguntes sobre les condicions de vida de les mestres republicanes, sobre les seues inquietuds, la seua labor docent i el destí al que les va condemnar el franquisme. Junt a les preguntes es van fer també reflexions per part del públic més major. Reflexions sobre el que va representar aquest període de la història d’Espanya per a la societat en general i per a les dones en particular.
Pàgina web amb el tráiler del documental: http://www.lasmaestrasdelarepublica.com/
republica

Deja una respuesta