100 anys del  naixement de la banda “El Empastre”

Sabíeu que aquest any és celebren 100 anys des del naixement de la banda “El Empastre”? Ah! Que no la coneixeu? Doncs bé, “El Empastre” era el nom d’una banda de músics de Catarroja que es va fer famosa al segle XX, entre altres coses perquè en les seues interpretacions, a més de música, utilitzaven la comicitat, centrada en el “desordre ben ordenat” de les seues interpretacions. Aquesta banda, va nàixer com una penya d’amics cap a l’any 1915, donant resposta a la difícil situació del moment -guerres, fam, poc treball- amb una proposta senzilla, alegre, irònica i festiva. La banda, la qual estava conformada per músics, balladors, cantadors, humoristes i intèrprets,  va trobar èxit en espectacles còmics taurins. En aquests utilitzaven utensilis com: xiulets, paelles, raquetes, aixades, escopetes, martells… Cosa que feia més atractiu i sorprenent l’espectacle.
Amb motiu de l’aniversari número 100 de la banda, l’Ajuntament ha declarat  l’any 2015 “ANY DEL CENTENARI DE LA FUNDACIÓ DE LA BANDA  “EL EMPASTRE”, i per a commemorar aquesta data s’està organitzant un gran projecte d’àmbit local on participaran diverses organitzacions entre les quals trobem escoles, falles, centres d’adults, entre altres.
Per la nostra part, a Florida Universitària ens va arribar la proposta, per part Juan Artola (professor jubilat) junt amb els nostres companys/es de Florida Secundària, de col·laborar en aquest projecte. Cal destacar que aquest/es últims/es han posat a la nostra disposició tots els materials que estan elaborant per a la commemoració. Així doncs, pensem que és una oportunitat per a donar un context real al treball que es faça i per a participar junt amb la resta del poble en un projecte comú. És per açò que proposem col·laborar des del Grau de Magisteri de Primària, en concret des de l’assignatura Didàctica de les Ciències Socials: Aspectes Bàsics, organitzant una activitat per a l’alumnat de primària dirigida a l’itinerari escolar fet pel Fòrum de Catarroja.
En què consistirà la tasca? Per grups plantejarem una activitat per a un dels cursos d’educació primària -3r, 4t, 5é o 6é- partint de l’itinerari escolar organitzat per a la commemoració del centenari de la Banda de “El Empastre”. L’alumnat organitzat per grups, triarà un lloc per al qual programarà una activitat didàctica amb la finalitat que es pose en marxa durant el recorregut de l’itinerari. Aquestes activitats es proposaran a l’organització del Centenari (Fòrum de Catarroja) perquè les puga posar en marxa als centres escolars que participen en aquest itinerari.
Finalment, cal dir que estem molt contents/es de poder participar en aquest projecte local, aportant el nostre “granet d’arena”. Esperem que tots i totes pugeu gaudir de l’experiència.
Ací us deixem alguns links amb més informació sobre la Banda “El Empastre”:
https://sites.google.com/site/bandaelempastredecatarroja/centenario-de-su-fundacion
https://es-es.facebook.com/bandacomicaelempastre.decatarroja
https://plus.google.com/102463651150999733579/photos?banner=pwa
https://www.youtube.com/watch?v=dxoCvaDckUU
https://www.youtube.com/channel/UCwBxSpw9wJnEKmqu_DwEPyg
Part de la documentació històrica està extreta d’aquest llibre (que podem localitzar a la biblioteca): Empobriment i rebel·lia: Els proletaris rurals de l’Horta-Albufera a l’època dels avalots, 1914-1920 (Col·lecció Josep Serves, de documentació i recerca). JOAN DEL ALCAZAR (1986).

empastre

Deja una respuesta