Projecte transdisciplinari d'art, literatura, patrimoni i pedagogia

El passat dia 13 de gener, a la jornada d’intercanvi d’experiències organitzada per la xarxa d’innovació educativa Geografies Literàries 3.0, es va presentar el projecte que, a partir de la realització d’una ruta literària i artística per la ciutat de València i l’intercanvi entre estudiants de la Universitat de Lleida i de Florida Universitària, es va dur a terme aquest curs amb l’objectiu d’oferir als estudiants una experiència acadèmica basada en la innovació docent, la vivència del patrimoni artístic i cultural i l’intercanvi d’experiències educatives a través de la diversificació dels espais d’aprenentatge; i també la reflexió per al desenvolupament professional de futurs mestres (amb un enfocament transdisciplinari des de les assignatures de Planificació de la llengua i la literatura, Didàctica de les ciències socials i Didàctica de l’educació plàstica i visual).

photo_2017-01-22_11-37-03

Aquest projecte ha constat de diferents fases:

1) Visita guiada a l’exposició antològica de l’Equip Crònica en la Fundació Bancaixa amb l’objectiu de transferir el concepte de “crònica” al món educatiu. S’hi va realitzar el Taller Crònica de Mestres amb la finalitat que els estudiants es qüestionaren l’actualitat social, política i cultural que viuen com a docents del segle XXI. A partir d’imatges d’una de les obres, els estudiants havien d’utilitzar la tècnica del pastitx per a representar i compartir la seua crònica com a futurs mestres.

imagen1

2) Realització d’una ruta historicoliterària per València (Ciutat Vella), a càrrec dels estudiants de 4t de Florida Universitària, amb l’objectiu de dissenyar activitats per explorar i vivenciar diferents espais i establir les  condicions d’aprenentatge i de reflexió pedagògica a  través del patrimoni cultural, d’una banda; i de l’altra, dissenyar tasques i programacions  basades en el Tractament Integrat de la Llengua i  Literatura (Ausiàs March, Anselm Turmeda, fragments de la Bíblia i de les Cròniques medievals i de poesia valenciana contempòrania) i del Contingut (Ciències socials).

imagen-llotja

3) En el Projecte Integrat Diversitat i recursos educatius de 2n curs es planifica una primera  visita a l’exposició Perduts en la ciutat en l’IVAM per als estudiants de Florida Universitària. Ací es planteja una reflexió individual i col·lectiva sobre com treballar el concepte de diversitat a través de l’art i la literatura. En equips, es confecciona el projecte “Ciutat diversa” per poder (de)construir el concepte de ciutat i replantejar noves formes de prendre consciència de la diversitat que ens identifica com a persones.


 

Més informació: Paco Rodrigo (frodrigo@florida-uni.es), Elvira Asensi (easensi@florida-uni.es), Loli Soto (lsoto@florida-uni.es) i Jeroni Méndez (jmendez@florida-uni.es).

 
 

Deja una respuesta