Patis vius: una oportunitat per renaturalitzar l'escola

Xarrada de Heike Freire al Centre Cultural de Xàtiva

Dins de la programació de la Setmana de l’educació que ha organitzat l’Ajuntament de Xàtiva al llarg del mes de novembre, Heike Freire va impartir la xarrada Patis vius: una oportunitat per renaturalitzar l’escola.

Va posar la mirada en les escoles actuals, la majoria amb un disseny on les aules són el lloc del treball i el pati és un espai reservat per a l’oci. Molts d’aquests patis són espais oberts amb molt de ciment, plens de soroll i estrés.

Grans pedagogs com Freinet, Malaguzzi, Montessori…entenen que l’educació es deu a l’entorn, ja que condiciona molt el què s’aprén i com. Quan es dóna importància a l’entorn en l’educació, la persona que educa deixa de ser l’eix central d’ensenyament perquè hi ha altre element que també educa: l’espai.

Tradicionalment s’ha pensat que per atendre cal estar quiet, però el moviment és fonamental per al desenvolupament i la maduració del sistema nerviós, és imprescindible per a l’aprenentatge.

Va oferir els beneficis de convertir els patis convencionals en espais verds però també bells i sobretot en espais que s’utilitzen. Fomenten actituds més tranquil·les, moderen l’estrés, es faciliten les relacions d’amistat, augmenten l’autonomia, l’autoestima, es desenvolupen habilitats… L’ésser humà es construeix amb l’entorn.

La natura és mare perquè et nodreix  i és mestra perquè t’ensenya.

Deja una respuesta