L’exposició "Història a l´Escola (1931-1960)" a Florida Universitària

Des del passat dimarts 31 de gener i fins al 15 de febrer s’exposa en el hall de l’edifici D de Florida Universitària una mostra de l’exposició Història a l´Escola (1931-1960). Aquesta exposició recull reproduccions de manuals i quaderns escolars corresponents a aquests períodes històrico-educatius, així com fotografies d’aules i escoles d’aquests anys. La mostra expositiva compta a més amb panells dedicats especialment a les narratives i ensenyaments escolars de la Història i de la Geografia en cada context històric, la qual cosa ens permet conèixer quins van ser els valors, les identitats i fonaments ideològics que es van difondre des d’aquestes matèries.

photo_2017-02-03_13-09-47

Igualment, la visita per l’exposició ens aprofitarà per reflexionar sobre la importància de l’educació per a la conformació d’una ciutadania crítica i democràtica, i sobre la importància d’assignatures com la Història o la Geografia, disciplines que poden educar en la construcció d’identitats democràtiques i igualitàries però, que en determinats contextos històrics, poden convertir-se en armes ideològiques d’adoctrinament i de foment d’identitats excloents i discriminatòries.

L’educació i l’escola com a àmbits socials i de socialització són el reflex de contextos històrico-polítics determinats, fet que ha condicionat avanços socials modernitzadors i igualitaris a l’escola, com es pot veure durant la Segona República. Amb el cop d’Estat del 18 de juliol de 1936 i l’esclat de la Guerra Civil, l’educació i amb ella la Geografia i la Història es van convertir en el bàndol republicà en eines de lluita contra el feixisme. La victòria franquista de llargues i tràgiques conseqüències per a la població -exili, depuracions, empresonaments, penes de mort, censura- va suposar un violent retrocés que comportà la tornada a una educació clerical, elitista i discriminatòria. En aquest context, la Història i la Geografia, com a assignatures escolars, van construir el relat d’una Espanya Imperial i ultranacionalista, les fronteres geogràfiques de la qual havien de situar-la al centre del món com una “Unidad de destino en lo universal” o com “Vigia de Occidente.”


Aquesta exposició, on ha col·laborat de Florida Universitària, s’emmarca dintre del Projecte d’Innovació “Teatres de la memòria escolar” que compta amb el suport del Vicerectorat de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa de la Universitat de València on participen també companyes i companys de les Facultats de Magisteri, Geografia i Història, Pedagogia i Ciències de l’Educació de la UV.
photo_2017-02-04_20-12-56
Us animem a visitar-la!
Més informació: Elvira Asensi (easensi@florida-uni.es) i Vicenta Verdugo (vverdugo@florida-uni.es)

Deja una respuesta